Dünyanın en pahalı tablosu olduğu söylenen çığlık tablosu hakkında neler biliyorsunuz ? Edvard Munch tarafından 1895 yılında tamamlanan The Scream tablosu aslında ne anlatıyor ? Detayları sizler için derledim…
çığlık |
Norveçli ressam Edvard Munch tarafından yapılan “Çığlık” , Leonardo da Vinci tarafından yapılan #MonaLisa tablosundan sonra sanat tarihinin ikinci en ünlü tablosudur. Sanat dünyasında Mona Lisa tablosunda sonra en ünlü tablo olarak görülen çığlık tablosunda aslında ne resmedilmiş olabilir ?
Munch – Çığlık |
Tabloda; turuncu, kırmızı ve sarı renklerine bürünmüş olan gökyüzü altında, köprünün ortasından duran, kadın yada erkek olduğu anlaşılmayan bir insan silüeti resmedilmiş… Kafasını iki elinin arasına almış olup, faltaşı gibi açılmış olan gözlerle kan donduran bir çığlık atan insan silüeti görünüyor. Arkada duran iki kişi sakinliği ifade ederken, uzaklarda görünen gemi ise, normalliği simgelemektedir. Peki bu amansız çığlığın sebebi nedir ?
Çığlık Tablosu Aslında Ne Anlatıyor ?
“Bir yolda yürüyordum iki dostumla. Güneş batıyordu. Aniden kan kırmızısına döndü gökyüzü. Durakladım bitkin hissederek ve dayandım yanıbaşımdaki korkuluğa. Kan ve ateşten diller vardı şehrin ve mavi-siyah fiyordun üzerinde. Dostlarım veda etti, ama ben orada kaldım endişe ile titreyerek. Ve hissettim doğadan sonsuz bir çığlığın geçtiğini.”
Tabloda resmedilen çığlık ressam tarafından yazılan günlükte bu şekilde tanımlanmış olsada tablonun aslında ne anlatmak istediği ile alakalı çeşitli söylentiler ortalıkta dolaşmakta !
Şimdi tablo hakkında bilmeniz gerekenlere bir bakalım.
Tablonun İsmi Başlangıçta ‘Çığlık’ Değildi !
Edvard Munch – Çığlık Tablosu |
Tablonun asıl ismi çığlık değil “doğanın çığlığı”dır. Bu ismin hikayesi ise şu şekildedir;
…arkadaşları ile yürürken gün batımına denk geldiklerinde, gökyüzünün kırmızıya dönüşü karşısında duraksayıp trabzanlara yaslanmış ve tamda o esnadan doğanın çığlığını hissetmiştir…
Ayrıca günümüzde çığlık olarak bilinen bu tablonun orjinal adı: Skrik (boğuntu)’dır.
Tablo Ressamın İntihar Düşüncesinin Dışavurumu Olabilir !
Munch’ın tabloyu yaptığı dönemde; başarısızlık, rahatsızlık ve aynı zamanda karşılıksız bir aşk ile mücade ettiği biliniyor. Tabloda resmedilen kişinin köprü üzerinde oluşu, intihar eğilimi ile ilişkilendirilmektedir.
Tablonun 4 Farklı Versiyonu Bulunmakta !
Ressam Munch tabloyu son haline getirmeden önce; 1893’te başlayarak 1910’a kadar farklı boyalar kullanarak toplam 4 tane çığlık tablosu yapmıştır.
Tablo 1984’de Müze Görevlilerine Not Bırakılarak Çalındı !
1984 yılında Oslo’daki Nation Museum’dan tabloyu çalan hırsızlar “zayıf güvenlik önlemleri için teşekkürler” yazılı bir not bırakarak sırra kadem bastılar.
Tablo 2004 Yılında Tekrar Çalındı !
2004 yılında ikinci defa çalınan tablo 2006 yılına kadar bulunamayınca tablo için 2 milyon kron ödül konuldu. Gözaltına alınan şüphelilerden birisinin tablonun yerini itiraf etmesi sonucu tablo 2006 yılında tekrar bulundu.
Tablo Rekor Fiyata Satıldı
Tablo Newyork Sotheby’s Müzayede evinde 120.000.000 $‘lık rekor fiyat ile alıcı buldu.
Tablo Hakkında Temel Bilgiler:
Konum: Norveç Ulusal Galerisi “National Gallery Of Norway”, Oslo
Tarih: 1893
Dönem: 19. Yüzyıl
Boyut: 84cm X 66cm
Akım: Dışavurumculuk “Expressionism”
Merhaba Cem. Bu tablo benide ciddi şekilde etkilemiş durumda. Hatta son bir aydır whatsapp profil fotoğrafında bu tablo var. Bu arada tabloki şahıs'ın kadınmı erkekmi olduğu bilinmiyordu, ama sen çözdün bu durumu 🙂 Bu arada yorumun için teşekkür ederim ^^
Bu tabloya baktığımda içim dehşetle doluyor. Bu kadın ne görmüşte böyle çığlık atıyor diyordum.
Merhaba Elif, haklısınız. Bencede duyguları doğru şekilde dışa aktarmak bir sanat işidir. Şiir, şarkı, yazı(günlük) yada bu şekilde tablo… Bu eserde'de ressam duygusunu çok iyi dile getirmiş. Bende bu nedenle burada, siz değerli okurlar ile paylaşmaya gereği gördüm. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim ^_^
İnsan duygusunu çok iyi anlatan bir tablo olduğu için popüler olmuş bence. Duyguların dışa aktarımı çok zor bir sanat çünkü